Natalia Arroyo | Parlant de futbol
  Natalia Arroyo - Parlant de futbol
  • Xiulet inicial
  • A un toc
  • Pissarra
  • Jugada assajada
  • Zona mixta

Despullant tàcticament l'INAC Kobe Leonessa

30/1/2012

0 Comments

 
L'INAC Kobe Leonessa és l'actual campió de la Nadeshiko League i la Copa Emperador. És l'equip més en forma del Japó i té a la seva plantilla a set internacionals que aquest estiu es van proclamar campiones del món al Mundial d'Alemanya 2011, entre elles a la flamant Pilota d'Or femenina, Homare Sawa.

A continuació i, després de visionar diversos partits, descric les principals característiques del seu estil de joc. L'amic Pablo, de protagonistasdeljuego, m'ha ajudat a completar l'anàlisi.
SISTEMA DE JOC
Acostumen a formar un 1-4-3-3 força tradicional. L'onze tipus és amb Kaihori (1) sota pals, defensa per Nasu (6), Tanaka (4), Kai (2) i Kinga (5); pivot defensiu per Sawa (8), la coreana Ji So Yun (7) i la golejadora Ohno (10) com a interiors; i el trio d'atac amb Nakajima (19), Minamiyama (11) i Kawasumi (9)

LATERALS PROFUNDES
La manera de desplegar l'1-4-3-3 és molt atrevida, alegre. Troben la profunditat sobretot per les laterals, que són molt ofensives. Tant Nasu com Kinga trepitgen fàcil el camp rival per participar del joc combinatiu de l'equip, desdoblar-se amb les extrems i crear superioritats numèriques en banda. No tenen por a pujar les dues alhora en fase inicial de l'atac. Quan la jugada ja es posiciona clarament en un costat, l'altra recupera posicions defensives

DESEQUILIBRI INTERIOR
Ohno i Ji So Yun són dues futbolistes habilidoses, elèctriques, amb moltíssima capacitat de desbordar per dins. Tenen arribada en conducció i màgia per l'última passada interior. La seva visió de joc habilita a les tres puntes i, escudades per una sòbria Sawa, són les que canvien el ritme de joc al mig del camp.

DISTÀNCIA ENTRE LÍNIES
Tot i la forta disciplina tàctica que tenen, sobretot en la forta pressió sobre pèrdua (que poden fer per la gran acumulació de jugadores a camp rival), tenen tendència a partir-se en dos. Les dues centrals són l'element més separat de la resta de l'equip, les úniques que no acompanyen l'atac, com si juguessin a part. Es despengen i deixen una distància entre línies que les fa vulnerables als contraatacs.

COMBINACIÓ i JOC A L'ESQUENA
És un equip que intenta sortir jugant des de darrere, amb preferència pel joc combinatiu, pels atacs posicionals. Però ho combinen amb automatismes més directes. El joc en llarg, estratègic a l'esquena de la defensa rival perquè les extrems guanyin línia de fons, l'assumeixen sobretot Sawa i les centrals.

PROTEGIR LA PORTERIA
Fan replegament intensiu i el fan a la parcel·la central, regalant les bandes quan els atacs rivals superen els tres quarts de camp. A partir d'allà, miren de concentrar el màxim de jugadores dins l'àrea per refusar centrades i sentir-se més fortes en el joc aeri, un factor en què la seva poca alçada les fa aparentment dèbils.
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
Picture
0 Comments

Deu reflexions "fredes" d'un derbi "calent"

9/1/2012

0 Comments

 
Cornellà-El Prat va ser l'escenari d'una lluita ferotge per imposar una idea de joc. El resultat va ser un empat, però quin dels dos tècnics va sortir 'vencedor' de la batalla tàctica? Per què?

El derbi va ser un partit molt ric tàcticament, sobretot en les adaptacions que l'Espanyol va fer del seu model per incomodar el Barça.

  1. Tot i no tenir tanta possessió com el Barça (37-63%), va ser l'Espanyol qui va dur la iniciativa en el joc perquè va dominar els espais. La teranyina defensiva que va dissenyar Pochettino va desviar el joc del Barça de dins a fora. Van ser els locals els que van decidir quan i on.
  2. El 4-2-3-1 habitual de l'Espanyol es va adaptar a una mena de 4-4-2 en rombe per fer la pressió. Sergio García tancava sobre la posició de Busquets, mig centre, mentre que eren Thievy i Weiss els que pressionaven els centrals Puyol, Piqué i Abidal.
  3. Quan Cristian Álvarez tenia la pilota, l'Espanyol va combinar la sortida en curt amb la sortida en llarg. Els dos centrals van obrir-se als extrems de l'àrea i els laterals i migcampistes van avançar les seves posicions per allunyar els blaugranes de la zona de pressió a camp rival. Romaric va pujar fins al cercle central per fer sortir Piqué de la zona defensiva i disputar la pilota a l'aire.
  4. Pochettino va acumular gent per dins, esglaonadament, per fer un embús en forma de piràmide que obligava el Barça a jugar per fora. Xavi i Iniesta van haver d'obrir-se molt per participar del joc, però, des de les bandes, van perdre poder territorial. Busquets, tapat per Sergio, no apareixia, i Cesc i Messi quedaven també aïllats.
  5. Desconnectats els uns dels altres, pressionats sempre amb algun home enganxat darrere (amb falta o sense), els pilotaires del Barça no van poder associar-se com haurien volgut. L'estratègia d'obrir els interiors (Xavi i Iniesta) va ser similar a la de dimecres a la Copa contra l'Osasuna, però aleshores els de Mendilíbar van deixar més espais a l'esquena del doble pivot i per allà van ser atacats. Ahir, Pochettino va esglaonar la posició de Forlín i Romaric per protegir més la seva defensa.
  6. Tot i buscar profunditat amb la presència d'Alexis i Cesc, dos dels jugadors més verticals de la plantilla, a l'onze titular, el Barça no va tenir espais per desbordar a l'esquena i tampoc amb les parets habituals. El xilè no va guanyar el duel u contra u amb Raúl Rodríguez, central reciclat a lateral, ahir. Messi no va trobar el seu lloc ni pel centre ni caigut a la dreta i li va faltar la jugada que l'endollés. Cesc, intermitent i lluny de Xavi i Iniesta, tampoc va poder aparèixer per dins amb la comoditat que acostuma a exhibir.
  7. La confiança. Estressat, incòmode, el Barça va anar perdent precisió en el seu toc. No va trepitjar l'àrea rival com ho sol fer i les seves possessions eren estèrils. Va haver de córrer enrere en massa ocasions. Quan faltaven vint minuts, va recuperar la forma 4-3-3 per no patir tant i Alves va recuperar la posició al lateral. Això va donar ales a l'Espanyol, empès per la seva afició. La fe local va permetre arribar als minuts finals amb opcions de tot.
  8. Els atacs ràpids i la connexió Verdú - Sergio García va sostenir l'Espanyol en els minuts en què va haver d'esperar en camp propi. Els recanvis Weiss-Javi López i Romaric-Álvaro van permetre Pochettino mantenir l'essència de joc vertical i consistència defensiva. L'imprevist Cristian-Kiko el va privar d'un últim revulsiu, però no va afectar positivament en el Barça.
  9. Tots dos equips van disposar d'ocasions per golejar. Va perdonar l'Espanyol, sobretot al primer temps, i el Barça va tenir la sentència abans de l'empat, i també el 2-1 en la darrera jugada. Haurien pogut guanyar tots dos equips. També perdre. Per ocasions, per iniciativa, l'empat és el més just.
  10. El final polèmic no hauria d'esquitxar un gran partit de futbol, amb dues propostes confrontades en una nit trepidant. El Barça no va estar fi perquè l'Espanyol no l'hi va permetre. El joc blaugrana, habitualment dominador, es va veure sorprès per la proposta blanc-i-blava, valenta i reservada alhora.
Publicat a l'ARA.cat.
0 Comments

    Entrenant-nos

    No existeix el jugador perfecte, per complet que sigui; ni l'entrenador ideal, ni el periodista més hàbil... Sempre hi haurà algun aspecte, alguna característica del joc que no dominem. Aquest espai anirà en busca de l'aprenentatge continuat- que no de la perfecció-, i mirarà d'oferir regularment documents d'interès per a tots.

    Arxiu

    May 2013
    April 2013
    September 2012
    June 2012
    May 2012
    April 2012
    March 2012
    January 2012
    November 2011
    October 2011
    September 2011
    February 2011
    January 2011
    December 2010
    November 2010
    July 2010
    June 2010
    May 2010
    April 2010
    March 2010
    December 2009
    September 2009
    June 2009
    May 2009
    April 2009
    March 2009

    Categories

    All
    Coaching
    Dades Futfem
    Entrenament
    Lesions
    Regats
    Tactica

    RSS Feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.